...hörs så väl...

Var kommer egentligen alla sånger ifrån? England, Italien, Sydamerika, visst, men varifrån kommer de från början? Denna lista, som är långt ifrån komplett, försöker utreda grunden till några av våra vanligare läktarsånger. Blåa titlar leder till ljudfiler i midi-format.

Nananana, nananana, heyheyhey, Hammarby, eller numera vanligen "Chalalala...", var enligt legenden den första sång som sjöngs någorlunda organiserat på Söderstadion, den första på svenska läktare över huvud taget faktiskt. Det finns väl ingen anledning att betvivla sanningshalten i detta. Förebilden heter "Na na, hey hey, kiss him goodbye" och sjöngs in på skiva av Steam år 1969.

Bajen va namnet spelades ursprungligen in som en hyllning till Chelsea, "Blue is the colour". Med svensk text (av Åke Strömmer) gjorde Hammarbys fotbollslag en skiva 1972.

Här är Hammarbys a-lag är ett stycke ur Edward Elgars "Pomp and cirkumstance" från 1901. Originaltexten, som börjar "Land of hope and glory", skrevs av Arthur Christopher Benson, som givetvis var britt (liksom Elgar). Orkar man lyssna en stund på ljudfilen så kommer "våran" bit efter ett tag.

Ååååheej, heja Hammarby... (eller "Vi e bäst, och vi trivs med det", "Ni åker ur, och det vet ni om", "Stå upp, som en riktig man" etc) kan sjungas med många texter. Melodin är "Go West", som inte gjordes av Pet Shop Boys om nu någon trodde det utan av Village People (1979).

Å Hammarby, å Hammarby, å Hammarby, Hammarhammarby, Hammarby, Hammarby, Hammarby. Svårt att förklara i text vilken av alla sånger detta ska föreställa, melodin är iallafall "Triumfmarch" ur Guiseppe Verdis opera "Aida" från 1871.

Forza Bajen, allez, allez, allez... sjungs med en melodi som ärligt talat är en ganska skum version av Beatles "Yellow Submarine" från 1966.

Vi ska ta dom jävlarna, Hammarby har lånat sin melodi från "Michael row the boat ashore". Det är en kristen sång, hur gammal den är och var den har sitt ursprung vet jag tyvärr inte. Denna sång förekommer också som "[substantiv] är här, Hammarby", där [substantiv] är ett valfritt femstavigt substantiv i bestämd form pluralis, exempelvis serieledarna, svärmorsdrömmarna, seriemördarna.

Åh Hammarby, åh Hammarby, åh Hammarby, ååh... ännu en svårbeskrivbar sång, denna gång tänker jag på den som sjungs till "Auld Lang Syne", en mycket gammal sång (sextonhundratal eller så) som i hela den engelskspråkiga världen traditionellt sjungs vid tolvslaget på nyårsafton.

Tokiga bönder ("En stad i Sverige", "Skåne till Danmark", "Akta er för Bajen" med mera) är refrängen till "Guantanamera", som många har sjungit på skiva och antagligen ännu fler skrålat fram vid olika sammankomster (grillkväll, karaokebar, bussresa, etc). Melodin skrevs av kubanen Joseito Fernandez Diaz.

Ååå, heja Bajen, heja heja heja heja Hammarby har sin melodi från refrängen till "Son of my father", ett "one hit wonder" från Chicory Tip, 1972. Denna sång har även tillägnats Putte Ramberg, men det var ju ett tag sen.

Forza Bajen, grönvita Bajen har vi säkerligen lånat från Serie A, eftersom originalmelodin "Bella Ciao" är en italiensk folksång som fascistmotståndare sjöng under andra värlskriget.

Chalalala, chalalalala, chalalalalalalala - BAJEN, en sång som vi plankat från Englands landslagsfans men tyvärr sjunger bedrövligt illa. Versen är egentligen dubbelt så lång. Lyssna gärna på originalet "The Great Escape", som gjordes av Elmer Bernstein som tema till filmen med samma namn från 1963.

Vi håller på Hammarby sjunger vi med melodi från "Annies Song", John Denver 1974(?).

Vi har aldrig vunnit cupen är väl inaktuell nu, eftersom andra raden inte stämmer sedan 2001. Det gör inte så mycket, vi har fler texter till den här melodin. På svenska brukar den kallas "Jesus älskar alla barnen" och sjungs väl oftast i söndagsskolan. En helt annan text skrevs av Joe Hill år 1913, "The Tramp" (Luffaren). Ursprunget till den i sin tur är "On, on, on, the boys came marching" av G.F. Root, och då snackar vi artonhundratal.

Kom igen vårt Södergäng sjunger vi till "When the saints go marching in", inspelad av till exempel Louis Armstrong, Harry Belafonte och Fats Domino. Den skrevs redan 1896 av James M Black (melodi) och Katherine Purvis (text).

Hammarby, Hammarby och så vidare, åter svårt att beskriva melodin i text. Det här är en av de sånger vi sjunger mest, kanske den allra vanligaste. Nästan alla andra fotbollssupportrar sjunger den också, och i samband med VM -98 gjorde Dario G stålar genom att spela in den under namnet "Carneval de Paris". Ursprunget vet jag inget om, tacksam för hjälp här.

Bajen till jorden..., alltså "Stilla Natt", skrevs av Josef Mohr (text) och Franz Gruber (musik). Historien förtäljer att Gruber svängde ihop melodin för gitarr och kör därför att kyrkorgeln i österrikiska Oberndorf, där han var kantor, var trasig. Den framfördes första gången på julafton år 1818.

Hammar-, Hammar-, Hammar-, Hammarby, en av mina personliga favoriter, sjunger vi till en melodi från amerikanska inbördeskriget, Patrick Gilmores "When Johnny comes marching home again", som även förekommer i Stanley Kubriks film "Dr. Strangelove".

Suleyman Sleyman har fått en egen sång, och här är det i princip bara titelns ord som bytts ut i "You are my sunshine" som Jimmy Davis och Charles Mitchell skrev år 1940. Davis blev sedan guvernör i Louisiana.

Vem fan är ... för vi har ... sjunger vi väl inte för tillfället, men den kommer säkert tillbaka i en eller annan form. "For he's a jolly good fellow" är förstås förebilden, och den är så känd att ingen vet var den kommer ifrån, den liksom bara finns där...

...inget stoppar vårat gäng, och så tar vi tre poäng, sjungs till "lalalalalalala"-delen av "Speedy Gonzales" (Pat Boone, 1962).

Hammarby, Hammarby... sjunger vi ibland även till "Amazing Grace". Den texten skrev omvände slavhandlaren John Newton redan 1779, melodin är ännu äldre.

Ställ er upp ("Hammarby", "Mera mål" eller vid sällsynt tillfälle "SM-guld") är i fotbollskretsar mest känd som "Here we go". Övriga världen kallar den "Stars and stripes forever", en typiskt amerikansk march från 1896 av John Philip Sousa. Som kuriositet kan nämnas att Sousa även har skrivit "The liberty bell", som är signaturmelodin till "Monty Pythons flying circus".

Vet din mamma var du är ("Vem ska ... köpa nu", "Vad ska ... göra nu") låter som en hybrid mellan walesiska hymnen "Cwm Rhondda" (John Huges, 1907), som "ingen" kan, och mer välkända "Deck the halls", traditionell julvisa, även den walesisk.

Ni kan dra åt helvete ("Heja, heja Hammarby", "Ni som e från Gbg") heter "Just over in the Gloryland" (Emmet S. Dean, James W. Acuff 1906). Det här är en så kallad gospel, men den har även spelats in på skiva som jazz och country.

Vi e Bajen, vi e från Södermalm - Hovet, Söderstadion, Zinkensdamm har lånat sin melodi från "Rule Britannia", som Thomas Augustine Arne gjorde år 1740. Kategorin är den tidens motsvarighet till dagens "filmmusik", stycket skrevs nämligen för maskspelet "Albert".

Sållet e vår idol funkar egentligen bäst i målrikare sporter än fotboll. Ursprunget heter "I am an astronaut" och spelades in på skiva 1972 av då elvaårige Ricky Wilde under (får man förmoda) överinseende av fadern Marty, som har skrivit låten. Ricky har för övrigt en ganska känd syster, Kim. När vi ändå är inne på kända systrar kan vi nämna den svenska versionen, "Jag är en astronaut", som framförts på skiva av Linus Wahlgren.

Allt det vi säger är ge oss ett mål (ibland får till och med Bajen måltorka). Melodin är "Give Peace a Chance" (John Lennon, 1969).

Johan, Johan Andersson, eller andra namn som funkar till melodin, som är "Kovan kommer, kovan går". Den förekom i Emil Norlanders revy "Den förgyllda lergöken" från 1900, som även innehöll "Känner'u Fia Jansson (som bor uppå Söder)". Melodin (som möjligen är ännu äldre) är även känd som "Gesällvisa" (Måndag gör jag ingenting...) och "Rullan går" (i ett otal varianter). Svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget här.


Varför midi-format? Tja, sådana filer är ganska små, och tar därför varken stor plats eller blir jobbiga att ladda hem. Syftet är mest att ge en uppfattning om melodin. Vill man ha till exempel mp3 får man väl leta själv. ;-)

Uppdaterad 2005-12-17